Like/Tweet/+1
Cautare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Ultimele subiecte
» Reproducere scatii!
Sam Sept 22, 2018 10:31 am Scris de cristianurzica

» De ce nu avem rezultate pozitive in reproducerea pasarilor indigene.
Lun Iun 04, 2018 4:12 am Scris de Dan

» Proteine , zer de lapte
Mier Apr 25, 2018 8:48 am Scris de Dan

» Pasari la hranitoarea din gradina
Sam Apr 07, 2018 6:30 pm Scris de Admin

» Voliere/Colivii
Vin Mar 16, 2018 4:06 am Scris de Dan

» CANARI
Vin Mar 16, 2018 4:03 am Scris de Dan

» La inceput de drum
Dum Feb 18, 2018 5:13 pm Scris de Dan

» Apa pasarilor un element vital
Mier Feb 07, 2018 8:09 pm Scris de Dan

» Femele emancipate
Mier Feb 07, 2018 4:35 am Scris de Dan

Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare
Parteneri
forum gratuit

Sondaj
Bookmarking social

Bookmarking social digg  Bookmarking social delicious  Bookmarking social reddit  Bookmarking social stumbleupon  Bookmarking social slashdot  Bookmarking social yahoo  Bookmarking social google  Bookmarking social blogmarks  Bookmarking social live      

Pastrati adresa test forum pe site-ul dvs. de bookmarking social

Pastrati adresa CLUBUL CRESCATORILOR DE FRINGILLIDAE pe site-ul dvs. de bookmarking social


Istoria Canarului

In jos

Istoria Canarului

Mesaj  Admin la data de Dum Apr 03, 2011 12:47 pm

Indeletnicirea de a pastra pasari de cintec si pasari ornamentale in captivitate dateaza din timpurile Egiptului Antic si al Romei Antice, acestea din urma din cate am citit eu la istorie, se pare ca au disparut…adica si Roma si Egiptul mai sint dar momentan nu stiu de ce nu le mai spune antice… insa China si Japonia care au facut si ele o adevarata cultura din acest fapt, (cred ca tot din cauza ca se chemau antice,…) uite ce departe au ajuns azi. Asadar prin asociatie de idei, se poate spune ca asta-i singurul lucru serios pe care romanii nu l-au incercat inca pe drumul lor anevoios spre prosperitate.
Mai toate pasarile de colivie folosite in timpul acestor culturi erau pasari prinse in salbaticie. Canarul insa a evoluat din acest punct de vedere si intr-un fel este un punct culminant al acestei vechi traditii si merita un loc aparte (parerea mea…).
Canarul sau Serinus Canaria cum li se spune in cartile citite de oameni cu pretentii intelectuale, sint din familia fringilide, ordinul paseiforme, subordinul paserine. Se pare ca provin pina la urma din Insulele Canare dar canarii sint cei care au luat numele insulelor si nu viceversa. Istoricii ne spun ca insulele au fost botezate cu mult timp in urma de catre romani(…asa spunea Plinius cel Batrin) dupa cainii impresionanti pe care-i cresteau localnicii, iar cuvintul canare este o pervertire a lui canis.( …asta desigur este varianta pentru cei corora le place sa se lase usor impresionati si care apoi povestesc mai departe prietenilor lor incercind sa le transmita in intregime acest entuziasm …varianta demna de luat in calcul)
Canarii au o istorie lunga ca pasari crescute in captivitate care ne duce in urma cu gindul undeva prin secolul XV.(asta la un calcul simplu da anul 1400 si ceva…)si-i face responsabili pe spanioli ca ei au cucerit insulele pe la 1400. Desigur toata lumea stie (de la televizor...dupa ce l-a vazut pe Antonio Banderas) ca spaniolii apartzin tipului sensibil si romantic, care alearga asa toata ziua dupa pasarici…si canarii fiind acolo la indemina pe insule in mod firesc spaniolii au inceput sa alerge dupa ei. Apoi ca niste oameni care asa din lipsa de alta preocupare, s-au hotarit sa imbine utilul cu placutul si sa faca si un pic de comertz pe deasupra, pe linga alte marfuri posibile (matasuri, mirodenii, prafuri de stranutat etc) nici aceasta din urma, adica canarii, nu ar fi fost cu totul de neglijat asa ca s-au hotarit sa-i exporte in Spania. Insa abia calugarii spanioli,( in pornirile lor ascetice…) si-au dat seama de adevarata lor valoare comerciala... Dupa ceva vreme, dupa multe incercari nereusite si multa gelozie intre competitori(…aproape dupa acelasi scenariu din Numele Trandafirului), au reusit sa le reproduca si in captivitate. Deoarece erau pretuitzi exclusiv pentru cintecul lor, doar masculii aveau cerere, femelele erau pastrate cu strasnicie in mare taina de catre calugari in manastirile lor, in felul acesta monopolul putindu-se prelungi la nesfirsit. Balantza dintre cerere si oferta fiind foarte echilibrata, nimic n-ar fi putut umbri perspectivele unei afaceri aproape perfecte. Clientzii erau numai unul si unul oameni cu stare si cu dare de mina…Legenda spune ca nu era deloc deplasat ca un indragostit de rang nobiliar sa faca cadou iubitei sale, un canar intr-o colivie de aur ferecata cu pietre pretioase… Si aicea vine partea interesanta : colivia respectiva era din punct de vedere al costului, o fractie comparativ cu valoarea pasarii dinauntrul ei. Legenda, adevar ; se pare ca manastirile au devenit foarte bogate in urma acestui tip de comert, care a continuat mult dupa domnia reginei Elizabeth I-a a Angliei, ea insasi primind mai multe astfel de daruri(…fiind femeie de succes se intzelege )si astfel lucrul acesta devenind o practica absolut banala la curtile regale europene.
Se spune ca daca un calugar se facea vinovat de instrainarea unei femele de canar era pasibil de pedeapsa cu moartea.(…pentru crescatori, femelele desi costa mai putin astazi au ramas la fel de pretzioase, pedeapsa insa nu se mai aplica din motive necunoscute). Dar asa cum v-am spus in introducere…viatza asta nu-i chiar asa ca si cind dai rest la o suta,…shit happens ! Si sa vedetzi ce s-a’ntimplat …
Se spune ca un vas incarcat cu canari(pretios cargo…) se intorcea din Canare spre Spania, asa linistit, marinarii beau rom, fumau pipa si povesteau intre ei despre averi si femei frumoase(ca mai totzi marinarii cind se afla in larg sub vaporii alcoholului…) cind, pe neasteptate au fost surprinsi de o teribila furtuna in apropiere de insula Elba. Te-ai fi gindit ca in situatii dintr-astea critice, marinarii ar fi avut de facut cu totul alte lucruri mai importante, spre exemplu ; sa salveze nava si pe ei insisi, insa asa cum sintem obisnuitzi de un regizor bun si un actor ca Banderas, au ales la modul complet altruist, sa elibereze intai pasarile... In acest fel canarii au ajuns pe insula Elba(care asa cum v-am spus adineaori, plutea in apropierea vasului care la ora aia refuza sa mai pluteasca) si fiind cel mai apropiat loc de refugiu(eu personal cred ca canarii au innotat alaturi de marinari, deoarece vintul care scufundase nava trebuie sa fi fost mult prea puternic ca sa poata zbura…),s-au refugiat pe ea din lipsa de alternativa, de unde mai apoi o parte au fost recapturati si vinduti de catre italienii care se intimpla sa fie prin zona. Imediat dupa aceea au inceput si nemtii sa-i reproduca(cei cativa care aveau prieteni italieni si aveau temeinice cunostintze despre reproducere…) asa ca avind 3 surse disponibile(spanioli, italieni, nemti…) pretul s-a dus in vrie…Nu va putetzi inchipui cit au plins calugarii la aflarea vestii…
Intr-o perioada canarilor li se spunea Sugar Birds, probabil din cauza ca veneau cu aceleasi vase care transportau trestia de zahar. Da’ nu asta-i important.
Trebuie neaparat sa va subliniez ca astazi, puteti face un gest regesc, daruind reginei dumneavoastra un astfel de dar, (un canar cumparat de la mine…) pe care doar regii si-l puteau permite in vremile de demult si astfel sa-i aratati intreaga pretuire ce-i purtati, lucru care sint sigur v-a fi urmat, asa dupa cum numai imaginatzia va impinge s-o faceti, de clipe de tandrete ce nu sint menite a fi cantarite in cuvinte…( aicea vine bineintzles partea de reclama in care cenusareasa-i arata printului clatinind din cap, cum impacheta marmota ciocolata…) si asa mai departe.
Intrebarea fireasca care se pune : unde au fost englezii in toata afacerea asta ?Stati sa vedeti ca nu erau departe…Deja in jurul anului 1713, Hervieux care a fost superintendentul gradinilor cu pasari ale ducucesei de Berry vorbeste deja in Tratat Despre Serins-ul din Insulele Canare, ca avea sub ingrijirea sa 29 de varietati, lucru deloc de neglijat.
In tot timpul acelea canarii erau apreciati pentru cintec si nu pentru penaj. Incet incet apoi, de la cei cu dare de mina si lipsiti de griji materiale, cum era si firesc au ajuns canarii si pe mina citorva norocosi, dintre cei multi cu care soarta nu si-a exersat niciodata generozitatea la modul serios, dar care in schiumb i-au pretuit la fel de mult sau poate chiar mai mult decit si-ar fi putut-o ingadui la modul obisnuit…obsesia deci incepea sa prinda contur.
Calatorim mai departe in timp si spatziu , in era industriala in Anglia, canarii au devenit comuni in manufacturi si aglomeratii dintr-astea cu scop productiv, unde fiind un bun al colectivitatii, indulceau cu cintecul lor orele lungi de disciplina si munca repetitiva. Pe vremea aceea radioul si televiziunea inca nu se inventasera si nici nu avea lumea atita timp sa stea si sa piarda vremea cu talk-show-uri si emisiuni proaste de divertisment(oare oamenii sa fi fost mai inteligentzi sau mai nevoitzi inca nu mi-e foarte clar…) desi cred ca dorinta asta perversa salasuia in inconstientul fiecaruia dar nu venise inca vremea sa se elibereze.
Tot de la istorie am aflat ca nici tehnica nu era pe vremea aceea evolutata pe de-a’ntregul(adica nu era energie nucleara si curent electric si chestii dintr-astea…), asa ca cu un pic de imaginatie si din lipsa de standardizare(nu impunea nimeni ANSI si ISO) nu era deloc iesit din comun sa se foloseasca canari ca detectoare de gaz in mina. Minerii-i duceau cu ei in subteran si cind pasarea cadea de pe batz(se stia ca, canarii sint foarete sensibili la emanatia de gaze…) era un semnal de mare primejdie care impunea neaparat o evacuare in mare graba. Un fel de : iooooi ! fujiiiiitzi !!! de la noi. Mai apoi tehnica evoluind s-a renuntat la modul acesta natural de avertizare si negasindu-le alta intrebuintzare, canarii au devenit pasiunea crescatorilor care au inceput sa-i sporeasca la modul recreational, selectia facindu-se dupa criterii subiective pe care le considerau benefice in functzue de educatia celot 7 ani de-acasa primita de fiecare. De exemplu nemtii i-au selectat dupa o anumita abilitate de a cinta note mai grave neaparat cu ciocul inchis ( se pare totusi ca nemtii aveau o instructie muzicala serioasa care era deja oricum recunoscuta si parerea mea, ca nu era neaparat nevoie sa recurga la astfel metode extreme de afirmare cum este cea povestita mai sus) : asa au aparut rolerii din regiunea Hartz.
Altundeva in Europa(Belgia, Anglia) s-au entuziasmat dupa marime, postura sau culoare(in conformitate cu gradul de dezvoltare economico-culturala si cerintele dictate de piata si nu in ultimul rind ca o chestiune menita sa compenseze sau sa intareasca unele deficientze naturale ale crescatorului) creind varietatile care exista astazi( si credeti-ma nu sint putine) iar lucrurile sint departe de a se fi oprit aici. Si ca in orice alt domeniu de activitate in care se implica omul,(diavolul fiind mai intotdeauna prin preajma) au aparut ca o conditie inerenta : schizmele, rivalitatzile invidia si dupa modelul religios, societatea s-a divizat in discipoli si opozanti, declansat razboiul intre canaristii de culoare impotriva celor de cintec, dusmanind deopotriva pe cei care se ocupa de canari de postura. Ei se autointituleaza astazi cu multa mandrie drept ‘pasionati’,(fiecare avind pretentia ca se afla in posesia adevarului absolut…) si daca gasiti printre ei vre-unul sanatos la minte si cinstit pe de-a’ntregul va rog sa mi-l aratati si mie, sau macar sa-i facem o fotografie pentru National Geographic…
In mare, cam asa s-au petrecut lucrurile … mai multe amanunte nu v-ar putea spune decit cei care au fost de fata, insa cu toate astea nimeni nu v-ar putea garanta ca ca va putetzi increde in cuvintul lor…

Prin incrucisari repetate intre canarii salbatici (maroniu-verzui) s-au obtinut la un moment dat exemplare de culoare galbena (care nu prezentau pigmentul numit melanina). In fapt in cazul canarilor 2 pigmenti sunt responsabili de coloritul penajului: lipocrom si melanina. Lipocromul da nuantele de galben la canarul salbatic, precum si tonuri de rosu sau albul. Pigmentul melanic da culoarea neagra sau maronie ale canarului salbatic. Combinati in diferite proportii acesti pigmenti dau culorile pe care le regasim astazi in penajul canarilor domesticiti: verde, albastru, rosu, maroniu, cafeniu, galben, alb. De exemplu incrucisand un canar galben (cu pigment lipocrom) cu unul inchis la culoare (cu melanina) aveti toate sansele sa aiba urmasi de culoare verzuie. Se mai practica si obtinerea unor nuante mai vii prin hranire. Piperul cayenne sau ardeiul rosu erau administrate canarilor pentru a obtine rosu mai intens respectiv portocaliu. Bineinteles ca si genetica trebuie sa ajute in acest sens, neputand obtine un exemplar rosu aprins dintr-unul galben hranindu-l doar cu ardei rosu. Totusi aceasta tehnica e foarte pretentioasa si se recomanda a fi executata doar de specialisti, modificare regimului alimentar in acest sens poate fi foarte daunatoare pentru pasare.

Exista numeroase specii de canari colorati, insa ne vom limita la prezentarea celor mai cunoscute si des intalnite.
Red factor canary
Este probail cel mai cunoscut si mai apreciat canar de culoare. Dupa cum ii spune si numele coloritul sau are la baza rosul. Aceasta specie a fost dezvoltata de un crescator german, Dr. Duncker, care a imperecheat un canar galben (se presupune ca un German Roller) cu un o specie de cinteza Red Siskin, originar din America de Sud. Astfel a obtinut pui cu un penaj predominant roscat. Astazi nuantele de rosu variaza de la portocaliu intens pana la rosu aramiu, roz s.a. In aceasta categorie sunt inclusi doar canarii care au mostenit de la parinti nuantele de rosu nu si cei colorati artificial. Totusi un canar rosu pentru a avea o culoare cat mai intensa trebuie sustinut in perioada de naparlire alimentar pentru a-i creste un penaj cat mai colorat in rosu. Carotenul este o substanta natural care ajuta cel mai mult in acest sens. Hraniti canarul in timpul naparlirii cu legume si fructe bogate in caroten (morcovi, brocoli, fructe de padure, rosii, ardei rosu). Sau puteti achizitiona din comert hrana speciala pentru canari rosii, care fie contine derivati de caroten naturali, fie pigmenti artificiali cum ar fi Canthaxanthin. Unii specialisti recomanda ca acesti canari sa fie hraniti tot timpul cu hrana de acest tip. Canarii rosii se impart in 2 categorii in functie de nuante: lipocromi si melanici.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Cinnamon canary
A aparut ca specie de sine statatoare undeva pe la inceputul secolului 19. A fost devoltata de crescatorii englezi si este considerata specia de canari cu cea mai buna calitate a penelor. Din paleta genetica s-a eliminat negrul rezultand un canar de culoarea scortisoarei, de unde si numele. Aceasta specie a luat parte la formarea tipului Norwich, cu care se aseamana mult, insa exista si anumite diferente, speciile fiind stabile, de sine statatoare. Acest canar este mai mare si mai vioi decat ruda lui.

Exista sute de varietati de canari privind din prisma culorii. Mutatiile genetice in acest sens sunt numeroase, iar specialistii se joaca cu proportiile intre cei doi pigmenti rezultand culori cat mai atractive. Iata mai jos descrise pe scurte alte cateva tipuri de canari de culoare:

- Tipul galben lipocrom: derivat din canarul salbatic, caracterizat prin absenta totala a melaninei.
- Tipul ivoriu: reprezinta tipul diluat al celui precent, aparut prin anii ’60. Coloritul e similar cu cel al fildesului, care capata note galbui pe masura ce avanaseaza in varsta.
- Tipul portocaliu-rosu: obtinut prin combinarea tipului galben cu cel rosu. Penajul este format atat din pene rosii cat si galbene.
- Tipul ivoriu-roz: obtinut prin incrucisarea unui tip ivoriu cu unul portocaliu-rosu.
- Tipul alb dominant si recesiv dominant: caracterizat prin absenta pigmentului negru si maro.
- Tipul maro-negru: caracterizat prin prezenta desenelor negre maronii pe aripi, spate, coada si umeri.
- Tipul maro: penaj de diferite nuante de maro, cu desene de un maro mai inchis pe aripi si coada.
- Tipul agat: penaj de culoare gri cu reflexii albastrui.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
avatar
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 399
Puncte : 529
Data de inscriere : 26/02/2011
Varsta : 38
Localizare : Berlin

http://clubulromandefringil.forumgratuit.ro

Sus In jos

Re: Istoria Canarului

Mesaj  Admin la data de Dum Apr 03, 2011 1:00 pm

Canarul, subspecii si varietati
Canarii de aspect

Aceasta categorie de canari este crescuta exclusiv pentru aspectul penajului si forma corpului. Cantecul sau culoarea sunt calitati secundare. Asta nu inseamna ca ei sufera la aceste capitole: si ei vin intr-o mare diversitate de culori si canta foarte frumos.

Border canary
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
S-a format din canarul salbatic, undeva pe la finalul anilor 1700, in regiunea aflata la granita dintre Anglia si Scotia, de unde si numele sau ("border” = granita). Borderul este una din cele mai apreciate specii din expozitiile de specialitate si una din cele mai raspandite in lume. Este o pasare mica de aproximativ 14cm, robusta, vioaie, cu un penaj de buna calitate. Culoarea lui cel mai des intalnita este galbenul insa poate avea si alte culori cum ar fi: alb, verde, maroniu sau tarcat.
Gloster canary
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Aceasta specie s-a dezvoltat in Anglia prin anii ’20, fiind o specie relativ nou. S-a format prin incrucisarea a 3 foarte cunoscute specii: Roller cu creasta, canarul miniatural cu creasta si Border-ul. Aparitia lui s-a datorat faptului ca se dorea creearea unei specii cu creasta de dimensiuni mici, iar rezultatul a fost unul mult mai bun decat cel scontat.

Gloster-ul apare in 2 varietati: una cu creasta (mot) numita ”Corona” si alta fara mot, aspect obisnuit, numita "Consort”. Gena care determina aspectul cu creasta este dominanta si se manifesta doar in combinatie cu gena recesiva, a capului plat, fara cresata. Combinatia dubla, adica 2 gene dominante cu creasta este letala. Astfel cand se inmultesc doi canari Gloster, unul trebuie sa fie cu creasta, iar celalat fara, pentru a obtine pui sanatosi. Doi canari cu creasta imperecheati vor avea urmasi care nu vor supravietui in primele ore de viata.

Canarul acesta este mai mic decat Border-ul, avand aproximativ 11cm, este vivace, mandru. Varianta "Corona” trebuie sa aiba un mot, perfect rotund, cu un punct central, aspect de frizura "Beatles”. Motul nu trebuie sa aiba intreruperi, sa fie radiar si sa nu acopere ochii. Varianta "Consort” are penajul capului de aspect normal, cu evidentierea fruntii. Penajul poate veni in diverse culori, mai putin cele specifice canarului rosu. Verde si maroniu sunt cele mai populare.

Norwich canary
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Este una dintre cele mai vechi varietati, aparand ca specie in urma cu aproape 400 de ani, in Anglia, adus si dezvoltat de imigrantii flamanzi, in zona orasului Norwich. Are un aspect robust, masiv, aproape 14- 16 cm, cap mare cu sprancene dezvoltate si gat subtire. Desi initial culorile acceptate erau doar rosul sau portocaliul, astazi crescatorii se axeaza mai mult pe forma corpului decat pe culori, astfel avem si exemplare galbene, albe, maronii. Fiind o specie mai mare sunt la fel de vioi ca si cei mai mici, desi la multe exemplare se observa o personalitate mai timida. Sunt excelente pasari de companie.

Fife canary
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Este una din cele mai noi specii de canari si a aparut in Scotia in regiunea Fife in 1950, din dorinta de-a crea un Border, cat mai apropiat de cel original, deoarece in ultimii ani Border-ul asa cum il vedem si astazi a crescut in dimensiuni. Astfel a rezultat un canar minion, dar foarte asemanator cu Border-ul. Fife-ul nu depaseste 11cm, iar multi specialisti inca il privesc ca si varianta mica a Borderului. Sunt pasari foarte rezistente, ideale pentru incepatori. Vin in toate culorile pe care le pot avea canarii. Desi este un canar de aspect, cantatul lui nu se lasa mai prejos decat al rudelor lui de cantec.

Belgian canary
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Este una dintre cele mai vechi varietati, care sta la baza multora dintre speciile de astazi. Foarte apreciat in secolul 19, pana la inceputul Primului Razboi Mondial, cand aproape a disparut. Este un canar de pozitie, fiind crescut pentru a sta pe stinghie intr-o pozitie cocosata. Este lung, aproape 18 cm si foarte ingust la corp, longilin. Capul este mic si garul lung. Penele sunt netede si fine, si pot fi verzi, galbene sau albe.

Yorkshire canary
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
A aparut pe la inceputul secolului 19, in Anglia prin incrucisarea mai multor specii cum ar fi Belgian, Lancashire si Norwich. Astfel s-a obtinu un canar de talie mai mare, longilin, cu penaj moale de buna calitate si miscari gratioase. Este numit si "Gentleman-ul”, fiind mai dezvoltat in partea superioara, cu o talie subtire si o pozitie indrazneata. Penele sunt scurte, stranse pe corp si matasoase. Culorile sunt diverse: galben, verde, maroniu sau alb.

Lizard canary
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Este o specie foarte veche de canari, aparuta in Franta la 1700, dar care aproape fost distrusa de cele 2 razboaie mondiale. Are aproape 14 cm, iar numele ii vine de la aspectul de scara/solzi al penajului, asemnaator cu o soparla. Caracterisitica lui principala sunt petele negre dispuse regulate de-a lungul spatelui si capul de culoare galbena, mai deschisa fata de restul corpului. Coloritul poate fi de la galben inchis la maroniu, sau chiar argintiu. La aceasta specie se practica hranirea pentru intensificarea culorii. Penajul are aspectul cel mai placut, cu marcajele negre cel mai bine evidentiate in primul an de viata, pana la prima naparlire. De aceea in expozitii sunt prezentat doar exemplare tinere, pana la 1 an. Apoi desenul mai atenueaza din intensitate.

Canarul Frizat Parizian
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Se remarca prin penele sale franjurate iar lungime pasarii poate depasi 20 cm.

Canarul Frizat Olandez
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Canarul Olandez este special selectionat pentru penele sale franjurate care imita niste volanase.

Sexarea canarilor
Diferentierea sexuala la canari este dificil de realizat, chiar si de catre crescatorii cu experienta. Totusi de-a lungul timpului unii specialisti au emis diverse teorii in acest sens, bazandu-se pe observarea pasarilor lor de-a lungul a multor ani.

Trebuie mentionat de la inceput ca nicio metoda nu poate spune cu o exactitate de 100% sexul real al canarului. Deasemenea nu toate metodele sunt valabile la toate speciile de canari. Cu toate acestea in doua moduri putem spune cu precizie absoluta daca canarul nostru este femela sau mascul:

- daca depune oua este cu siguranta femela
- testul ADN, care va determina sexul genetic al pasarii, acelasi cu cel real.

Cum la noi efectuarea de teste ADN la canari este inca o utopie, iar momentul cand pasarea a depus ouale poate fi prea tarziu, ne vom ghida dupa alte metode care ne pot macar orienta inspre sexul corect al canarului.

1. Testarea puilor in prima luna de viata, cand au inceput deja sa le apara cotoarele viitoarelor pene. Cel care a enuntat aceasta teorie (James Anangnos) garanteaza pentru corectitudinea ei de 100%. Cand puii sunt in cuib cu capetele afara asteptand sa fie hraniti, apropiati mana sau doar un deget de marginea cuibului. Conform lui, femelele vor ramane nemiscate, in timp ce toti masculii isi vor ascunde capetele si vor ridica fundul. O alta teorie care crede ca rezolva acest mister inca de cand canarii sunt pui decurge astfel: toti pui in varsta de aproximativ o luna se pun pe un prosop sau o suprafata plana nealunecoasa, in linie. Primii care se vor misca, vor topai sau se vor agita vor fi masculii, in timp ce femelele raman la locul lor. Cand luati puii pentru a-le monta inelul pe picior mai puteti primi un indiciu. Se pare ca amsculii au degetul central mai lung decat celelalte, pe cand la femele au aceeasi dimensiune.

2. Restul metodelor care vor fi prezentate mai jos se aplica in perioada cand pasarile sunt deja adulte. Culoarea poate fi un alt indicator relativ al sexului canarului. La indivizii care au la baza pigmentul galben, masculii au penajul de culoare mai intensa in timp ce culoarea femelelor este mai pala.

3. Cantatul: majoritatea specialistilor spun ca daca un canar canta este cu siguranta mascul. Si de cele mai multe ori au dreptate, insa sunt si exceptii. Unii masculii nu canta, fie pentru ca nu au fost invatati, fie pentru ca nu se simt in siguranta (cand sunt mutati) sau sunt doar prea lenesi. Astfel dac canarul nu canta nu putem spune ca e femela. Pe de alta parte, si femelele canta. In general ele au un cantat mai slab, lipsit de verva, de scurta durata si cu un repertoriu mai limitat. Foarte rar exista exemplare feminine care pot concura cu un mascul si confundate cu acesta. Cantatul masculilor e greu sa fie confundat cu al femelelor. Se intensifica mai ales in perioada de imperechere.

4. In perioada de imperechere este destul de usor sa ne dam seama de sexul canarului. Primavara, cand are loc, femelele se pregatesc sa isi construiasca cuibul; ele sunt singurele care participa la aceasta munca. In schimb masculii isi intensifica trilurile, devin mai agitati si executa dansuri de curtare.

5. Tot in aceasta perioada putem purcede la un control fizic al pasarilor. Examinati regiunea anala a lor (cloaca). La masculii apare o proeminenta (pseudo-penisul) care depaseste linia abdomenului. La femele cloaca apare rotunda spre deosebire de a masculilor care este ingusta. In afara perioadei de imperechere regiunea anterioara anusului la femela are forma de cupola. In perioada de imperechere capata o forma de torpila, alungita.

Incercati aceste metode de determinare a sexului. Analizati rezultatele! Daca primiti acelasi rezultat de la mai multe dintre ele, puteti lua acel raspuns ca cel corect. Daca obtineti rezultate contradictorii va trebui sa asteptati pana cand canarul va fi adult si va manifesta caractere specifice unui anumit sex.
avatar
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 399
Puncte : 529
Data de inscriere : 26/02/2011
Varsta : 38
Localizare : Berlin

http://clubulromandefringil.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum