Like/Tweet/+1
Cautare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Ultimele subiecte
» Reproducere scatii!
Sam Sept 22, 2018 10:31 am Scris de cristianurzica

» De ce nu avem rezultate pozitive in reproducerea pasarilor indigene.
Lun Iun 04, 2018 4:12 am Scris de Dan

» Proteine , zer de lapte
Mier Apr 25, 2018 8:48 am Scris de Dan

» Pasari la hranitoarea din gradina
Sam Apr 07, 2018 6:30 pm Scris de Admin

» Voliere/Colivii
Vin Mar 16, 2018 4:06 am Scris de Dan

» CANARI
Vin Mar 16, 2018 4:03 am Scris de Dan

» La inceput de drum
Dum Feb 18, 2018 5:13 pm Scris de Dan

» Apa pasarilor un element vital
Mier Feb 07, 2018 8:09 pm Scris de Dan

» Femele emancipate
Mier Feb 07, 2018 4:35 am Scris de Dan

Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare
Parteneri
forum gratuit

Sondaj
Bookmarking social

Bookmarking social digg  Bookmarking social delicious  Bookmarking social reddit  Bookmarking social stumbleupon  Bookmarking social slashdot  Bookmarking social yahoo  Bookmarking social google  Bookmarking social blogmarks  Bookmarking social live      

Pastrati adresa test forum pe site-ul dvs. de bookmarking social

Pastrati adresa CLUBUL CRESCATORILOR DE FRINGILLIDAE pe site-ul dvs. de bookmarking social


Galleria mellonella

In jos

Galleria mellonella

Mesaj  cuciureanu_sorin la data de Mar Mai 31, 2011 6:37 pm

Larva moliei de ceară (în italiană, camola,). În regiunea veneţiană i se spune şi molie de miere (camola del miele). Vorbim despre o molie mare (Galleria Mellonella e denumirea ei ştiinţifică), cu o lărgime a aripilor desfăcute de 3 cm, care trăieşte în stupi abandonaţi sau în stupi locuiţi de colonii slăbite (din diverse cauze) de albine.


Găselniţa sau molia cerii este reprezentată de două genuri: Galleria mellonela (găselniţa mare) şi Achroea grisella (găselniţa mică. Aceste specii fac parte din grupa fluturilor de noapte, care depun ouăle pe firmiturile de ceară de la urdiniş sau de pe fundul stupului, sau chiar pe rame şi faguri, în special pe cei păstraţi în depozite. Sunt atacate mai ales familiile slabe, adăpostite în stupi vechi, deterioraţi cu multe crăpături.
Femela găselniţei mari depune în medie 700 de ouă, iar cea a găselniţei mici, 200-300 de ouă, din care după 10 zile ies larve, ce reprezintă de altfel principala sursă de proteine. Pe măsură ce larvele consumă, ele construiesc galerii pe care le tapetează cu o ţesătură din fire mătăsoase, ce le protejează împotriva înţepăturilor albinelor. După circa 30 de zile, larva îşi încetează hrănirea şi îşi construieşte o gogoaşă de culoare albă, din care după alte 14 zile vor ieşi fluturi. În condiţii favorabile de temperatură (30-34°C), ciclul complet de dezvoltare este de circa 44 de zile, putându-se repeta de 3-4 ori pe an. La temperaturi mai scăzute, ciclul se prelungeşte, astfel la 0°C, larva, nimfa şi insecta mor în timp de 12 ore, iar la -15°C, moartea se produce după 45 de minute, frigul fiind cel mai mare duşman al moliei.

Menţinerea fagurilor de rezervă toamna târziu în stupii populaţi, sub protecţia albinelor până la instalarea timpului rece şi apoi depozitarea în magazii neîncălzite, reprezintă modalităţi de prevenire a apariţiei moliei.
Atacul găselniţei asupra fagurilor începe de la cei laterali şi se termină cu cei cu puiet din cuib. Găselniţa îşi construieşte galerii pe sub puietul căpăcit, determinând moartea acestuia, fie ca urmare a vătămării lui, fie ca urmare a intoxicării acestuia cu excrementele parazitului.
Găselniţa este un dăunător foarte periculos, ce poate distruge într-un timp scurt întregul echipament de faguri din depozitele de păstrare.
Ca măsuri de profilaxie se recomandă menţinerea familiilor puternice, reformarea anuală a fagurilor vechi care sunt purtători de germeni patogeni şi de ouă de găselniţă, curăţirea periodică a stupilor de resturile de ceară şi depozitarea fagurilor cu acid acetic glacial, care se aplică pe foile de hârtie intercalate între rândurile de rame.
" În cazul unui atac masiv se recomandă îndepărtarea fagurilor puternic atacaţi, iar la cei mai puţin atacaţi se va depista şi se vor deschide galeriile cu ajutorul unui vârf de cuţit sau cu un cui, permiţând astfel albinelor să efectueze mai bine operaţiunile de îndepărtare a larvelor şi de refacere a celulelor deteriorate.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
avatar
cuciureanu_sorin
Admin
Admin

Mesaje : 819
Puncte : 1055
Data de inscriere : 05/03/2011
Varsta : 42
Localizare : iasi

Sus In jos

Re: Galleria mellonella

Mesaj  cuciureanu_sorin la data de Mar Mai 31, 2011 7:14 pm

Parazitul se întâlneşte în stup sub formă de ou, larvă şi nimfă.
Ouăle. Galleria melonella-molia mare depune în medie 700 de ouă (400-1800) în grămezi de 100-200 de bucăţi, pe care le lipesc în îmbinările şi crăpăturile stupului, între resturile de ceară de pe fund sau chiar în celulele fagurilor . Achroea grisella -molia mică depune în jur de 200-300 de ouă.Ciclul evolutiv al moliei cerii
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Larva eclozionează după circa 10 zile, este de culoare alb gălbuie, capul brun, are 3 perechi de picioare toracice şi 4 perechi de picioare abdominale false.Pe măsură ce larvele cresc consumă din pereţii fagurelui şi construiesc galerii pe care le tapetează pentru protecţie cu o ţesătură fină mătăsoasă. Perioada larvră durează circa 30 de zile, după care împupează fie în fagure fie în nişele stupului. .
Nimfa (pupa sau crisalida) este învelită în cocon sau gogoaşă. Gogoaşa este lipită şi chiar adâncită în lemn datorită unei secreţii a larvelor care descompune celuloza. Fluturii care eclozionează părăsesc stupul de regulă noaptea.
Adultul (fluturele). Dezvoltarea de la ou la fluture depinde mult de temperatura mediului ambiant. La 27º C molia mare are nevoie de 50 de zile iar la 20º C de aproape 140 de zile. Molia mică are la o temperatură asemănătoare o perioadă de dezvoltare mult mai lungă (145 zile la 29º C).avatar
cuciureanu_sorin
Admin
Admin

Mesaje : 819
Puncte : 1055
Data de inscriere : 05/03/2011
Varsta : 42
Localizare : iasi

Sus In jos

Re: Galleria mellonella

Mesaj  cuciureanu_sorin la data de Mar Mai 31, 2011 7:21 pm

Azi am cumparat si eu pentru prima oara (ramasesem cam de 3 saptamini fara viermi de faina si magazinul de unde ma aprovizionam nu mai aduce).Le-am pus peste 30 de larve in adapatoare si sincer ma gindeam ca nici nu or sa se apropie.Dar in 10 minute am vazut ca mai ramasesera in jur de 20.Mai am in jur de 100 asa ca voi vedea in continuare cam cit maninca o pereche intr-o saptamina.
avatar
cuciureanu_sorin
Admin
Admin

Mesaje : 819
Puncte : 1055
Data de inscriere : 05/03/2011
Varsta : 42
Localizare : iasi

Sus In jos

Re: Galleria mellonella

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum